Sant Joan
La vespra de Sant Joan, el 23 de juny, és la nit més curta i màgica de l'any. A la Vila Joiosa és un dia de tradicions, especialment per als més menuts de la casa, que té com a escenaris la platja i la mar.
A primera hora de la vesprada les platges, especialment la platja Centre, s'ompli de grups d'amics i familiars que es posicionen per a passar la vesprada-nit més multitudinària de la costa vilera. Alguns arriben carregats amb les seves taules, cadires, neveres... altres amb simplement una tovallola o estoreta de platja, però a cap d'ells li falta el berenar i el sopar de cabasset: pebrereta, conill amb tomaca, truites de creïlla, entrepans, punxadetes, carn amb salsa... una infinitat de tapes i propostes gastronòmiques que ja voldrien les millors barres del país tenir a les seues taules.
A mesura que arriba l'hora del sopar, les activitats es multipliquen per als xiquets i xiquetes. Hi ha jocs cooperatius i tallers per a mantenir vives les tradicions d'aquest dia, entre aquestes “els fanalets”: és tradició que aquella nit els xiquets transformen un meló d’aigua en divertits i artístics fanalets. Tot i que alguns els porten de casa ja elaborats, per mantenir viu aquest costum, l'Ajuntament prepara cada any un taller per preparar aquest típics fanalets que després es mostren a la “Ronda de fanalets” que té lloc pels carrers del barri vell.
Fins fa uns anys, també era costum aquesta vesprada llançar una corona de flors a la mar en memòria dels que hi eixiren a navegar i no hi tornaren mai.
Després de complir amb la tradició, la gent es reuneix en grupets per compartir el seu sopar i esperar a mitjanit per acostar-se a la voreta de la mar, saltar 7 marors i demanar-hi un desig.
Una nit curta, però plena de rituals màgics.